Csokoládé mousse 1.


Eredete hivatalosan ismeretlen, de mint oly sok mindent a cukrásztermékek piacán ezt is francia gyökerekhez köthetjük. A 17.században, nem sokkal a csokoládé európai bemutatkozása után elkészült a csokoládé mousse őse. A francia “Mousse au chocolat” jelentése habos csokoládé. A legfontosabb követelmény az édességgel szemben, hogy a felvert tojásfehérje vagy tejszín levegős textúráját megtartva könnyed, kanalazhatóan szilárd, krémes, mint neve is mutatja habos édességet kapjunk. Az elkészítés módjától és a hozzávalók arányától függően különböző krémességű moussekat különböztethetünk meg. Felhasználasuk sokoldalú, lehetnek pohárdesszertek, megjelenhetnek süteményekben töltelékeként. Mindenki eldöntheti, melyik a kedvence, a szárazabb tojásfehérjés vagy a zsïrosabb és krémesebb tejszínes változat áll közelebb a szívéhez.

A kedvenc csokoládés könyvem három dolgot emel ki a mousse-ok ismertetése során:

  • A jó csokimousse mindig lágy, olvadós és soha nem zsíros.
  • A legtöbb mousse fajtának 12órát kell a hűtőben állnia elkészítés után.
  • A tojásmentes mousse kivételével mindegyiket szobahőmérsékleten kell felszolgálni. Célszerű fogyasztás előtt fél órával kivenni a hűtőből.

Most arra teszünk kísérletet, hogy végigpróbáljunk néhány receptet és minden komolyabb felelőségvállalás nélkül értékeljük a végeredményt.

Az elso recept egy klasszikus tojásfehérjés változat, tejszín nélkül. Klasszikus pohárdesszert.

Vendégbejegyzés Tündérkóctól

Be kell vallanom, még soha nem készítettem mousset. Se csokisat, se semmilyet. Kóstolni kóstoltam már, finom is volt, de nekem ez az a tipikus, modern cukrászdai sütemény, aminek otthon nem kezd neki az ember. Habár én magamat egy nagyon kísérletezgetni szerető embernek tartom- főleg sütemények terén-, mégsem éreztem a késztetést, hogy ezt az édességet elkészítsem. Utólag azt mondom, hogy nagy hiba volt, hogy ilyen sokáig halogattam, ugyanis percek alatt készen van, légies, könnyű, ellenállhatatlanul finom desszert. Kitűnően variálható különböző ízekkel, rétegezve nagyon szép édességet lehet alkotni. Ami nagyon fontos szerintem benne, hogy hagyjuk állni hűtőben legalább egy éjszakát, ugyanis valóban kell neki annyi. Rögtön elkészülte után megkóstoltam, és meg kell hagyni, úgy nagyon nem volt jó. Másnap reggel azonban megértettem, miért kedvelik olyan sokan. Az erdeti recept Chili és Vaniliától.

IMG_9634

Hozzávalók:

  • 100g min 50%-os étcsokoládé
  • 3 egész tojás szétválasztva+ 1 tojás fehérje
  • 1 kupak igazi rum

Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, majd belekeverjük a tojások sárgáját, és a rumot. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük csipet sóval, és hozzákeverjük a csokis-tojásos masszához. Óvatosan elegyítjük, majd poharakba töltjük, és a tetejét díszítjük valamivel- nálam ez most durvára vágott dió volt. Mehet a hűtőbe és másnap élvezhetjük a légiesen könnyű csokihabunkat.

Advertisement

One thought on “Csokoládé mousse 1.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s