Ömlesztve

Zselatin

A zselatinnak több formája is kapható a piacon. Egyre többször csak lapban adják meg a mennyiséget, amit én alapvetűen szeretek, de indokulatlanul drágának találom a porhoz képest. Ezt viszont nem tudom megfelelően feloldani, mindig csomós lesz.

Mindkét megoldásnál alapvető kérdés, hogy mennyi vizet szív magába a zselatin. A hivatalos cukrászmegoldás 1g zselatinpor 6g vízben való feloldása. Ha ezt az arányt betartjuk, mindig megbízható eredményt kapunk.  Nincs más dolgunk, mint a felforralt vizben elkeverni a zselatint. Azonnal felhasználhatjuk vagy hűtőben 1 hétig tárolhatjuk. A hűtőben megdermedt zselatinkockát a meleg krémben oldjuk fel, de soha ne forraljuk.

Vegyünk egy esettanulmányt: a recept 6g zselatint ír. Kimérjük a port és feloldjuk 36g forróvízben. Ezt adjuk a receptben megadott módon a krémhez.

Torta és desszertgyűrűk előkészítése

Ha egy desszertet ki kell hűtenünk összeállítás előtt, akkor legjobb  előre kifagyasztott formát használni. Így a krém azonnal megdermed az oldalán, ezzel pedig elkerülhetjük a szivárgást. A másik fontos tennivaló a torta celofánnal való kibélelése. Erre azért van szükség, hogy a desszergyűrűt könnyebben el tudjuk távolítani és fogyasztásig meg is tartja a desszert oldalát. Otthoni használatra méretre vágott írásvetítő fólia tökéletesen megfelelő.

Advertisement

One thought on “Ömlesztve

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s