Ha profi amatőr vagyok…

Szilikon spatula

Azért szeretem, mert ezzel a krémet maradék nélkül ki tudom kanalazni az edényekből és semmi mással nem tudom ennyire alaposan kikeverni a csokikrémet. A legfontosabb paraméterek: hőálló, nem mérgező műanyagból készüljön. A formája is fontos, keveréshez az asszimetrikus keverőfejet ajánlom.

Digitális mérleg

Ha egyszer kipróbáltuk, biztosan nem tudunk élni nélküle. Számtalan különböző modell kapható otthoni használatra. Sok szempont alapján lehetne őket csoportosítani, véleméynem szerint a legfontosabb paraméter, hogy mennyi helyet foglal és mennyire könnyen lehet karbatartani. Mérőtálca nélküli, lapos változatok a legpraktikusabbak. Nincs felesleges tartozék, alig foglal helyet és használat után csak le kell törölni a felszínét.

Volt tapasztalatom műanyag, mérőlapos változattal, aminek könnyű volt a használata, de a tálca alatti rést szinte lehetettlen volt alaposan kitakarítani.

Most egy egyszerű, egylapos mérelegem van, itthoni használatra tökéletes.

Hőmérő (cukorhőmérő)

Számos krém készítésénél, csokoládé temperálásnál, makaron tészta összeállításnál nélkülözhetetlen egy pontos konyhai hőmérő használata, legalábbis a kezdetekkor biztosan.

A digitális változatok igazán felhasználóbarátak, figyeljünk oda, hogy könnyen kézbetartható legyen és a kijelzője jól látszódjon. Általában gyorsaságot igénylő munkafolyamatoknál használjuk, hogy fontos, hogy kényelmes legyen a fogása. A pontosság és a mérési sebesség is nagyon fontos, néhány fok különbség jelentősen befolyásolja az eredményt. A mért hőmérsékleti tartomány 20-200°C közé esik a cukrászdai termékek előállításánál, erre különösen figyeljünk oda vásárláskor.

Habzsák, különböző méretű fejekkel

Habzsákból létezik nylonból készüelt eldobható és tartós vászonból készített mosható változatok. A többször használatosak egyértelműen környezetbarátabbak, mint a másik változat, viszont tisztántartásuk meglehetősen nehéz. Különböző méretek léteznek, otthoni használatra a 20-25cm-es kategóriát javaslom. Én eldobható változatot használok, sokkal praktikusabbnak és higénikusabbnak találom, mint a vászon alapúakat.

A díszítő fejek különböző méretben és formában kaphatók. A legegyszerűbb, ha egy alap sorozatot vásárolunk magunknak, amivel a legegyszerűbb díszítések végrehajthatók.  Ha az alapoknál tovább szeretnénk léni, ismernünk kell a különböző fejek felhasználási területét és a számozásukat. Vannak író fejek, csillag fejek, rózsa és virág készítők, illetve mitázók, amikkel a torták szélét, oldalát lehet díszíteni. A különböző alakú (számozott) fejek, különböző speciális mintázatot eredményeznek.

Kézi habverő

Amikor vízgőz felett kell a krémeket besűríteni a kézi habverő sokkal praktikusabb választás, mint az elektromos társa. A szilikon bevonatú változatot akkor érdemes használni, ha teflon, kerámia vagy üveg edénnyel dolgozunk, így biztosan nem sértjük meg az edényünk felületét. Fontos a helyes méret megválasztása, a legjobb az lenne, ha legalabb három különböző méretű habverőnk lenne otthon. Ha úgy érezzük, hogy ez túlzás és ennyit nem bír el a konyhánk, akkor azt ajánlom egy közepes méretet (20-25cm) válasszunk.

Konyhai karamellizáló pisztoly

Nem állítanám, hogy nem lehet nélküle élni, de megéri egyet beszerezni.

Cukrász Kenőkés (egyenes és hajlított)

Tortafomák, sütőformák:

Kivehető aljú piteforma
Kapcsos tortaforma
Kerek tortaforma
Madleleine forma
Bonbon forma
Desszertgyűrű
Advertisement

2 thoughts on “Ha profi amatőr vagyok…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s