Kávéfesztivál 2013, London

elentős lemaradásban vagyok ezzel a bejegyzéssel, eredetileg nem is terveztem írni róla, de olyan gyakran találkozok a magyar csokoládé különlegességekkel, hogy egyszerűen kihagyhatatlannak éreztem lejegyezni néhány dolgot.
Az egész a csokoládé fesztivállal kezdődött, amire nem mentem el, viszont igen sokat olvastam arról, hogy miről maradtam le. Illetve azóta is olvasom csokoládéklubb hírlevelét, amiből megtudtam, hogy a Londoni Csokoládé Akadémia díjazottjai között idén is voltak magyarok.
Rózsavölgyi idén két kategóriában is bronzérmes lett. Az egyiket a fűszerezett csokoládék mezőnyében nyerte, a másikat pedig a csomagolás kategóriába. Olyan nagy csokoládé dinasztiákkal kellett versenyeznie, mint a az olasz Amedei vagy a brazíl és madagaszkári székhellyel rendelkező Akesson’s Organic. Nem ez volt az első díjuk és ismerve a kreatív és elhivatott munkájukat, biztosak lehetünk benne, hogy nem is az utolsó. Várom a fenyő és a füst ízesítést.
A másik magyar név a csokoládé hazai szerelmeseinek nem lesz újdonság. Már a DiningGuide 2011-es cikke is úgy emlegeti Szántó Tibort, mint a csúcsminőség elkötelezettjét, aminek most meg is lett az eredménye. 2007 óta készít hivatásszerűen kézműves csokoládékat, csokoládékúrzusain pedig az ízlelés és az egyedik aromákban való elmélyülés tudományát oktatja.
Bár a díjazottak közözött nyílván nem szerepel és az üzleti modell természeténél fogva nem hinném, hogy ez célja lett volna a cégnek, a csokoládéfesztivál egyik meglepetése a ChocoMe volt, ami a nemzetközi piacon a várakozásokon felül teljesített az elmúlt évben és nem is ez volt az első londoni kiállítása. Sikerét annak köszönheti, hogy mind megjelenésében, mind ízvilágában egy igazán egyedi terméket kínál a csokoládé kedvelőinek. Nem a roppanós finomságon, a szájban lassan olvadó vékonyságról van itt szó, ez inkább a luxusra éhező közönségnek szól. A titok a liofilizált gyümölcsökben és finom olajos magvakban rejlik. A liofilizálásnak vagy fagyasztva szárításnak nevezik azt a tartósítási technikát, amikor a   vizet hírtelen fagyasztás, majd vákumos kezelés segítségével távolítják el a termékekből. Ennek az az előnye más, magasabb hőmérsékleten történő  tartósítási eljárással szemben, hogy  a fehérje szerkezetek nem károsodnak, az íz és illatanyagok megmaradnak.
Az előre elkészített ízvariációkon túl saját ízlésünknek és fantáziánknak megfelelően állíthatunk elő és rendelhetünk új csokoládé különlegességeket. A cég három csokoládé alapot kínál fel a kezdéshez, amire számtalan különleges gyümölcs, virágszirom, fűszer és mag közül választhatjuk a feltétet. A belga Callebaut csokoládémárkával dolgoznak, ami az egyik középkategóriás cukrászipari nyersanyagot biztosítja a piacon.
Véletlen, avagy a jószerencse úgy hozta, hogy kaptunk ajándékba egy tábla ChocoMe csokoládét és még rögtön azon a héten újra találkoztunk a termékekkel, mégpedig a londoni kávéfesztiválon. Itt megtudtam, hogy a táblákat Belgiumban gyártják, Magyarországon a felszíni olvasztás után helyezik fel a gondosan kiválogatott feltéteket. A csomagolásra is igen nagy súlyt fektettnek a tökéletes hatás elérésének érdekében. Ha tudomásul vesszük, hogy nem területszelektált csokoládébabokból előállított ínyencségekről van szó és nem a ízlelés végtelen művészetének akarunk hódolni, egyszerűen egy dekoratív és finom ajándékot keresünk, akkor ez egy értékes választás lehet.
Később más fórumon is összefutottam a kicsit sablonos csomagolással, valamit nagyon jól csinálnak.
A kávé készítés múvészete nem az én asztalom, mélyebben nem is részletezném a kávéfesztiválon történteket, nekem bőven elég volt, hogy lehetett kóstolni, szaglaszni  és csokit enni.

Kávégép a múltból, szép darab
4-6 óra alatt kész a kávé; slow living igazi követőinek álma
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s