Barszelóna

1. Barszelóna

Egészen az elmúlt hét végéig a spanyol és meginkább a katalán konyhát csupán hírből ismertem. Tapas utánzatokhoz már volt szerencsém, bíztam benne, hogy az eredeti valami egészen másról szól. Ismertem még további néhány klasszikust, de nem olyan mélységben, mint az olasz, magyar, vagy az angol konyhát. Az otthoni reprodukció kacér gondolata eszembe sem jutott. Először tapasztalni kellett hozzá.Ízek, eredeti hozzávalók, spanyol életérzés és felfedezés után kiáltó gasztrókultúra, ezek vártak Barcelonában.

b1 

Tapas

Öt különböző helyen ettünk tapákat, ebből két helyet őszinte szívvel merem ajánlani.

Bitácora

 Az első bárt személyes ajánlás után kerestük fel Barcelonata egy hangulatos utcájában. Biztosra veszem, hogy véletlenszerű keresgélés eredményeképpen semmiképp nem döntöttem volna mellette. Első, sőt második ránézésre sem tűnik hivogató jelenségnek, de kellemes csalódást okoztak. Helyi arcok, spanyolos vendéglátás, gyors kiszolgálás. Semmi cafrang, felhajtas, mégis meggyőző étel friss alapanyagokból. Nem perfekcionisták és nem is a katalán csúcsgosztronómia szerelmeseinek készülnek a fogások. De a sült paprika (Pimientos e Patron) különösen jól sikerült változatát tálalják, csak ajánlani lehet.
Még aznap este rátaláltunk egy másik tapas talponállóra is, ami minden bizonnyal jobb napokat is látott, vagy egyszerűen törzsvendégei más körből kerülnek ki, mint a fentebb említett báré. Legyen annyi elég, hogy nem az ott kóstoltak hagyták  bennem a
legmaradandóbb élményt.

Paco Meralgo

Közepesen alapos kutatómunka előzte meg barcelonai látogatásunkat. Megbízható forrásokra alapozva a következő kritériumok alapján kezdtem neki az étteremkeresésének. Hagyományos spanyol ételek, minőségi, helyi alapanyagok, igényes szakértelem és természetesen megfizethető ár. Az nyilvávaló volt, hogy nem Ferran Adriá éttermébe fogunk beülni. Az egy egészen más kategória,
bár nagyra becsülöm és méltán híresnek tartom őt és közvetlen követőit. A Feinschmecker magazine 2010-ben összeállított egy listát a katalán főváros legjobbnak ítélt tapas bárjairól. A lista negyedik helyen foglalt helyet maga  Paco Meralgo.
Izgalmas élmény volt, nagyon. Letisztult, egyszerű berendezés,hatékony, profi pincérek, klasszikus tapák. Az én gasztronómiai megítélésem és tapasztalataim alapján tökéletes volt minden fogás. Nyílván nem én képviselem a gasztrokritikusok legkifonomultabb osztályát, ezért nem is az AbaC volt a célpont.
Nyolc tapas került az asztalra: articsóka omlett,  vargánya petrezselyemmel, borjú, anchovy, tintahal húsgolyók, hal krokett ,cukkini virág mozzarellával töltve és polip. Egy pohár cava tökéletes kísérője volt az ebédnek. Pontosan azt kapja az ember, amire számít. A menü és az árak nagyrészt megegyeznek ezen a 2008-as étlapon látottakkal.

Egyik este egy divatosnak tűnő, alapjaiban jól működő önkiszolgáló tapasbárban vacsoráztunk. A képlet egyszerű, minden tapa jellegű fogást egységáron mérnek. A pincéreknek csak annyi a dolguk, hogy az étkezés végeztével összeszámolják a felhalmozott fogpiszkálokat, amik egyrészt a tapas kúlturált beszerzését segítik, másrészt az elfogyasztott falatkák számát mutatják. Azt hiszem ezt nevezik a tapaszbárok gyorsbüféjének.

Van egy egészen monumentális méreteket öltő étteremcsalád közvetlenül a tengarparton, Salamanca névre keresztelve. Ide nem a gasztronómiai kíváncsiság vigye az embert, inkább a mediterrán életritmus és az egészen eredeti katalán karakterek utáni érdeklődés. Hétköznap verhetetlenül olcsón juthatunk napi menühöz. 10€-ba kerül egy ebéd, ami alatt egy tál paellat, tapast, desszertet, kávét és italt kell érteni. Ezek mellé alanyi jogon jár a pan tomato (paradicsomos kenyér), szalámik étvágygerjesztőnek, Torta de Santiago levezetésképp és egy likőr, amit talán nem lenne baj, ha elhagynának. Mint azt el lehet képzelni, ez igen bőséges adag még úgy is, hogy a túristáknak egyértelműen kisebb adagokat adnak, mint a helyieknek. Nem szeretek megalapozatlan kritikákkal élni, de saját szemünkkel láttuk, milyen hátrányos helyzetbe kerülhet itt az ember a törzsvendégekkel szemben.

Piac

Menyországban érzheti magát minden főzni szerető ember a Boquerián, Barcelona központi piacán. A halak, tenger gyümölcsei és rákok olyan széles választéka fogadja az embert, amit fel sem igen tud dolgozni. A gyümölcsök és zöldségek ízléses elrendezésben ülnek a polcokon, tagadhatatlanul építenek az elvarázsolt túristák naívságára és igen szemtelen áron kínálják az előre csomagolt gyümölcstálakat.
b3
b4
De mindenképp szimpatikus, hogy helyi emberek is cikáznak a sorok között, láthatólag fontos alapanyag forrás ez a hely a spanyoloknak is. Az ősz beköszöntével a friss erdei gombák is megjelennek.

Cukrászda, pékség, fagylalt

A végén kezdem, a helaridakkal. A fagylaltról értelemszerűen IL GELATO jut eszembe, csupa nagy, krémes, kívánatos betűkkel. Az olasz fagylaltbirodalom hatása Barcelonában egyértelműen érezhető és szerencsére nem csak silány utánzatok formájában köszön vissza. Azt hiszem, Toszkána után ez volt az első igazi “aha-élményem” fagylalt téren. Két igazán jó fagylaltozót kell megemlíteni (mégegyszer, a többi is egészen jó, de ezen a két helyen különösen széles és igényes a választék).

Fratello

Közel a tengerpartoz. Modern, világos üzlet, nagyon finom pisztáciát kóstoltam.

La Cremeria Toscana 

Paco Meralgo utcájában van. A cseresznyés csokoládé álomszerű volt, a mentás-csokit nem próbáltuk, de színe alapján egyértelműen friss alapanyagokból készült. Bizar zöldes-barna színe volt, csak jó lehetett.
Az ott látott pékségek közül akár csak egy is lenne a közelünkben, híhetetlen boldogság járná át a lelkem. Nem, nem különlegesek, nincsenek művész termékek, de egyszerű, ropogós, ízletes pékárut lehet szerezni, szinte mindenhol. A cukrászdák lényegében összeolvadnak a pékségekkel, nagyon keves helyen látni olyan süteményest, ahol nincs kenyérféleség a polcon. Abban megegyezhetünk, hogy a spanyol konyha nem a cukrászipari termékekkel dobogtatja meg az ember szívét. Az igazán jó édességek közelebb állnak a vidéki konyha kényeztetéséhez, mint a szofisztikált francia patisseriák színvonalához. Egy nagyon kellemes meglepetést meg kell említenem. Mindenhol elismerően szólnak a Gotiko szíveben talalható Bubo nevű cukrászdáról. A tulajdonos büszkén állítja, hogy üzlete inkább hasonlít egy ékszerboltra, mint egy hagyományos értelembe vett cukrászdára. Valóban, nagyon modern légkört alakítottak ki a tiszta, átlátszó üvegfelületekkel. Hivogatóak a sütemények, az árak színvonala csak kicsivel marad el a londoni cukrászdákétól. Nem próbáltunk ki semmit, de nagyon úgy tűnik a francia vonalvezetés inkább jellemzi a repertoűrt, mint a spanyol különlegességek újragondolása. Ami helyén is van, azt hiszem.

b7 b8

És néhány gondolat a katalán süteményekről. Crema catalana és torta di sandiago szinte mindenhol kaphatók, finomak, érdemes megkóstolni őket. A legfontosabb dolog, amit semmiképp ne hagyjunk ki ebben a témában, a pannelets tálak megcsodálása és néhány darab feltétlen kipróbálása. A pannalet apró teasüteményt jelent, amit természetesen nem teával, mint inkább desszertborral fogyasztanak a helyiek. Mandulás, édesburgonyás alapból készitik, formájuk változhat, de legtöbbször gömböket gyúrnak belőlük.

Panellets fenyőmaggal

hozzávalók 12-14 db-hoz
fenyőmag
150g
édesburgonya
150g
tojássárgája
1
derált mandula
170g
cukor
130g

Az édesburgonyát héjában puhára főzzük, majd megtisztítjuk és összetörjük. Hozzákeverjük az összes többi hozzávalót, kivéve a fenyőmagokat.
Az tésztából apró gombócokat formázunk és meghempergetjük őket a fenyőmagban és sütőpapírral fedett sütőlapra helyezzük.

180°C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

  • b9
    Panellets de pinones
A várva várt megvilágosodás még várat magára a spanyol ételeket illetően. Valószínű, hogy soha nem fogom pontosan átlátni a spanyol konyha mélységeit. Kicsit olyan ez, mint az  élet arrafelé, nehéz megmondani, hol vannak a határok. Nem receptek állnak össze a szemem előtt, sokkal inkább sítus. Mediterrán temperamentum, annak is egy egészen szabálytalan formája. Ezt pedig tegyük a szívünkre a kezünket, szinte lehetettlen másolni, erre születni kell.
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s