Szilvalekváros aranygaluska rumos vaníliasodóval


Az aranygaluska azok közé az élesztős édességek közé tartozik, amiket szinte kizárólag otthon készítünk. Cukrászdában én még soha nem találkoztam vele, étteremben talán egyszer láttam az étlapon – az óvodai és iskola menzákkal most nem számolunk.  Véleményem szerint méltatlanul ritkán kerül az asztalunkra, pedig mind a klasszikus, mind az újragondolt változata igazán ízletes. Egyértelműen el tudok képzelni egy fiatalos talponállót, amiben a különboző töltött változatok közül választhatnánk, kedvünkre való sodóval a tetején. Rendben, nem olyan szofisztikált, mint egy mousse vagy macaron, de őszintén, a fánk , palacsinta és a rétes sem nevezhetők annak és mégis sokan rajonganak értük.

Ha a növényvilágból kéne hasonlatot hoznom, azt mondanám, hogy az aranygaluska a fokozottan védett és kihalófélben lévő példányok közül való. Mivel, sok eseten érthető okoból, egyre kevesebben állnak neki fél óránál hosszabb munkaigényű fogások elkészítésének, félő, hogy ez a házias étel teljesen kikopik a repertoárunkból. Nem akarok komolyabb hagyományőrző értekezésbe kezdeni, de ebben a kérdésben ézek némi társadalmi és kultúrális felelőséget.

Az összes munkaidő nem több, mint 30 perc. Kétszer 30 percig kell keleszteni és 35 percig sütni.

DSC_2419

Tészta:

  • 250g liszt
  • 10g cukor
  • 25g olvasztott vaj
  • 20g friss élesztő
  • 1 tojás
  • 115ml tej
  • 1 citrom reszelt héja

Szóráshoz:

  • 120g darált dió
  • 40g cukor
  • olvasztott vaj

Lekvár a töltéshez.

Egy adag vaníliasodó.

A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt és kicsit felfuttatjuk.

A tészta összes többi hozzátevőjét egy tálba tesszük, a felfutott élesztővel együtt összegyúrjuk. (Robotgép dagasztóspiráljával 5perc.) Letakarva, 30 percig kelesztjük.

Közben a diót összekeverjük a cukorral és kivajazunk egy tepsit, tortaformát, kuglófformát, bármilyen sütőalkalmatosságot, amiben a galuskákat szeretnénk sütni.

Ha megkelt a tészta, kis adagokat szakítunk belőle, kicsit széthúzzuk a tésztát, lekvárt rakunk a közepébe és óvatosan gombócot formálunk belőle. Minden golyó felszínét megkenüjk olvasztott vajjal és darált dióba forgatjuk. Szorosan egymás mellé helyezzük őket a tepsiben.

Újra 30 percig kelesztjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 170°C-ra, a kész aranygaluskákat 30-35perc alatt aranybarnára sütjük.

Vaníliasodóval tálaljuk.

DSC_2441

pentekcukraszda_post4

Advertisement

One thought on “Szilvalekváros aranygaluska rumos vaníliasodóval

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s