Torta tejfölkrémmel


Vendégbejegyzés Tündérkóctól

Még egészen kicsi voltam, mikor először ettem olyan süteményt, ahol háztartási kekszet/babapiskótát kellett rétegezni tejfölös krémmel, esetleg gyümölccsel. Kicsit viszolyogtam ettől, ugyanis a tejfölt nem szeretem magában. Viszont ez a sütemény meglepően finom lesz másnap: a keksz/piskóta csodálatosan megpuhul, a tejföl pedig egy finom, selymes krémmé alakul. Ha egy kis málna, gránátalma esetleg csoki/cukrozatlan kakaópor is kerül bele, maga a csoda lesz ez a sütemény. Azon kezdtem el gondolkodni, ha ilyen jól működik keksszel, akkor miért ne működhetne piskóta- lappal. Kipróbáltam, és meggyőzött.

IMG_9514

Hozzávalók:

Piskótához: (20-as piskótakarikához)

  • 4 tojás
  • 80 g teljes kiőrlésű liszt
  • 80 g nádcukor

Szokásos módon megsütjük a 4 tojásos piskótát. A fehérjét felverjük a cukorral, majd külön a sárgáját. A sárgájába belekeverjük a fehérjét, majd az átszitált lisztet. Tűpróbáig sütjük.

Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet.

  • 700g tejföl
  • 10 dkg őrölt nádcukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • ízlés szerinti gyümölcs (esetemben jelenleg gránátalma)

A tejfölt kikevertem a cukorral, a citrom héjával és levével. Kicsit folyós krémet kaptam, ami megnehezítette a kenést, de ez nem okozott gondot.

Mikor kihűlt a tészta, 3 lapba vágtam, és először megkentem a rétegek között, majd betettem a hűtőbe kb 1 órára. Mikor kicsit összeállt, megkentem a külsejét, majd visszatettem a hűtőbe; ezt még egyszer megismételtem. Gránátalmával gazdagítottam a krémet. Másnap reggel vágtuk meg és a végeredmény egy selymes krémű torta lett, hófehér burkolattal, és finom, puha, átnedvesedett piskótával. Mennyei.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s