Egy tészta, három édesség


Nyáron senkinek sincs kedve a konyhában főni, hosszú órákon keresztül kevergetni, várakozni. Gyors, könnyű recepteket szeretnénk. Most egy alaptésztával próbálkoztam, kicsit megváltoztattam az összetevőket és három különböző módon fejeztem be.

A hamis cannolik elkészítéséhez belisztezett cannoli formákat használtam. Tudom, ez nem az igazi olasz desszert, de semmi kedvem nem volt olajba kisütögetni az eredeti tésztát. Így nem lesz olyan omlós, belátom, cserébe fogyasztás előtt órákkal be lehet tölteni tésztába a krémet, nem áztatja el. A kis csövecskéket egy mesterember is könnyen elkészítheti, valószínűleg sokkal olcsóbb, mint a bolti változat. A hivatalos méret: 12cm hosszú és 2cm átmérőjű.

A ricotta, vagy olasz túró helyettesíthető tehéntúróval is. Ezért nyílván sokan elítélnek, de ennek a desszertnek nem az a lényege, hogy a boltban rohangáljunk hozzávalók után, sokkal inkább az, hogy kreatívan összerakjunk valami finomat. Szívem szerint én is túróval készítettem volna, de Angliában az sokkal nehezebben beszerezhető, mint a ricotta.

A krémet házi mogyoró-mandula krémmel (praline) ízesítettem. Ezt előre elkészíthetjük nagyobb mennyiségben és a hűtőben, egy jól záródó edényben hetekig eltarthatjuk. Nagyon tömény, így egy egészen kis mennyiség is elég belőle.

 

DSC_3841

Tészta:

  • 5g kakaópor
  • 60g + 175g liszt
  • 1 tojás
  • 125g vaj
  • 35g barnacukor
  • 15g darált mandula

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a tojást ,a mandulát és 60g lisztet. Alaposan eldolgozzuk a hozzávalókat.

Hozzáadjuk a maradék lisztet és kakaóport majd a kezünkkel jól nyújtható tésztává dolgozzuk.

Legfeljebb 30percre a hűtőbe pihentetjük.

Kinyújtjuk a tésztát és a kívánt formákat kiszaggatjuk.

160°C-ra előmelegített sütőben 15-20percig sütjük.

Praline-ricotta krém

 

Összeállítás

A ricottát összekeverjük a praline krémmel.

A tartok és a cannolik falát kikenjük egy kevés lekvárral.

A ricottás krémet nyomózsákba töltjük és a formákat megtöltjük a krémmel.

Gyümölcsökkel díszítjük.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s