ChimneyDog, az innovatív kürtőskalácsos


Azt már megszoktam, hogy Londonban több magyar hangot hallani, mint akcentus nélküli britt angolt, ez nem túlzás. Azt kicsit nehezen emészettem, a sarki fűszeres, akivel megérzéseim szerint igazán kevés közös kultúrális és kulináris örökésgel rendelkezünk egyik napról a másikra elkezdte az igen aprócska bolt készleteit feltölteni vödrös vecsési savanyúsággal( legalább három féle) “gyulai” kolbásszal (csemegét, csípőset, hosszút és nagyot), pilótakeksszel és vaníliáskaríkával, pirospaprikával, ÉdesAnnával és ErősPistával és az egyetlen magyar háztartásból sem nélkülöhető darált háztartási keksszel. A fagyasztott élelmiszerek között, hogy biztosan mindenünk meglegyen, van fagyasztott gombóc, sajttal töltött pulyka akármicsoda és gesztenyepüré. Ezek az alapfelszerelések, ha valaki magyar boltot nyit, vagy a magyarok felé akar nyitni, ezeket be kell szerezni, egészen mindegy, hogy milyen minőségben. Vannak kellemes kivételek, mint ebben az esetben  a savanyúság, ami egy egészen jó és minőségi fogás volt a beszállító részéről.

Ezzel az alaphangulattal tértem be a héten a Kürtőskalács Kávézóba. Megkívántam a kürtőskalácsot, legjobb családban is előfordul az ilyesmi. Tehát, valami egészen hasonló, elcsépelt, rövidtávon jól eladható, de alapvetően közhelyekre építő boltra számítottam. Matyó, meg kalocsai; Magyarország térkép, kicsi és nagy; zászló, kevesebb és több sávos. E helyett egy ötletesen egyszerű helyen találtam magam, ahol persze, voltak magyak motívumok, de kellemesek és üdítőek. Azt éreztem, hogy ezen végre valaki gondolkodott, kreativitást vitt bele és ettől sokkal fiatalosabb és megnyerőbb lett a hangulata. Semmi különlegesre nem kell gondolni, okosan formatervezett háromlábú székek, a falon néhány paprika motívum és ennyi.

Ahogy az lenni szokott elkezdtem beszélgetni. A tulajdonos és ötletgazda nem magyar… Találkoztak Erdélyben a termékkel, gondoltak egy nagyot és jött az itt csak Chimney Cake-nek nevezett őrüket. Tényleg őrület, van náluk sós, sajtos, olvivaolajos, személyre szabott szendvicsek, adják levesekhez, lehet kérni hozzá öntetet, mártogatót, gyümölcsöt (gumicukrot is, ezt a sokkot próbálom meditációval feldolgozni).

A kedvencem a ChimneyDog, HotDog után szabadon. Persze, a történet még nem kezdődőtt el igazán, tervezem, hogy a tulajdonossal is beszélek, nagyon érdekel, hogyan jutott mindez eszébe.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s