Eper mousse balzsamecettel és rózsavízzel


Ahol a nyár hűvösebb, avagy egybeolvad a tavasszal, ott az epernek egészen augusztusig szezonja van. 1:0 Anglia-Magyarország, legalábbis ami az epret illeti. Persze, ha már a dícséretnél tartunk, megvilágosodtam, hogy mennyire szererncsés helyzetben voltam idáig. Hőmérséklet alig döcögött el  20°C-ig, így bátran fényképezhettem hosszú perceken keresztül. Most, hogy hivatalosan is megérkezett a valaha látott legmelegebb július (kánikulával, angolosan heat wave-vel, kísérve, persze ettől a lehetetlen félreértéstől a hasamat fogva kell röhögnöm) pillanatok alatt olvad a csoki, esik össze a hab. 

Az gyülöcsmousseok a legkönnyedebb nyári desszertek közé tartoznak. Tudom, hogy közhely, de ez a recept pillanatok alatt elkészül és néhány órás pihentetés után fogyasztható is. Az igazi izgalmat a balzsamecettel és a rózsavízzel való kísérletezés adta. Őszinte leszek, alig érződik benne akár egyik, akár másik, de tagadhatatlanul van egy kellemes utóíz a szánkban. Mindenesetre eper-balzsamecet működik, bátran lehet próbálgatni.

Felöltöztettem az epreket, gondoltam, ha már sok van belőlük, elszórakozok velük egy kicsit. 

Mousse 6 adaghoz:
  • 300g eper, pürésítve
  • 3 tojásfehérje 
  • 50g cukor
  • 140 ml tejszín, lágyan felverve
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál rózsavíz

Az tojásfehérjét addig verjük, amíg a habverőt megfordítva a hab stabilan annak csúcsán marad (stiff peak ), ekkor adjuk hozzá a cukort és körülbelül fél percig keverjük tovább. (10 percen belül használjuk fel)
Az ecetet és a rózsavizet adjuk az eperhez.
A felvert tejszínt keverjük el a tojáshabba és több részletben forgassuk hozzá az eperpürét.
Azonnal tegyük kicsi üvegtálakba. (Ha az üres tálakat egy éjszakára a mélyhűtőbe tartjuk, a krém hamarabb le fog hűlni bennük.)
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s