Levendulás bonbonok


Sokáig nem tudtam elképzelni, hogy a levendula gyógynövény identitását átformáljam és gasztronómiai alapanyagként kezdjem el kezelni. A helyzet megváltozott, amikor nemrégiben megkostóltam a Magyar Provance levendulazseléjét, amiben valami egészen hihetetlen harmóniával egyesült a levendula és a citrusok savanykás íze. Percekig éreztem egy egészen különleges utóízt, ami hol hűsített, hol fűszeresen megigézett. Utánna jött egy levendulás-barack lekvár, ami szintén nem várt hatást eredményezett. Ekkor döntöttem el, hogy le kell vetkőznöm a levendulás szappan okozta előítéleteimet és el kell kezdenem a kísérletezést. 

A csokibonbonok a világ legőszintébb desszertjei. Csak a kényeztetésről szólnak, lehetnek csúnyák, formátlanok, a csokoládé magáért beszél. Meglepően gyors és egyszerű az elkészítésük, jó időbeosztás mellett, el sem lehet rontani a folyamatot. Ezért voltam benne biztos, hogy a levendulás kotnyeleskedésem ebben a formában teljesedhet ki leginkább. 
20db bonbonhoz
140g csokoládé (70%-os)
140g tejszín
1 evőkanál vaj
2 csapott evőkanál szárított levendula
1 citrom reszelt héja
 temperált csokokládé
A tejszínt felforralom és beleszórom a levendulát. Leveszem a tűzről, lefedem és körülbelül 10percig  így hagyom. Utánna leszüröm és újraforralom a tejszínt.
Közben a csokoládét vízgőz felett megolvasztom. 
A folyadékot három részletben, körkörös határozott mozdulatokkal a csokoládéhoz keverem.
A vajat és a citrom héját a krémhez keverem (én botmixerrel átkeverem a csokoládét, hogy tökéletesen egynemű krémet kapjak). 
1-2 órára a hűtőbe teszem a masszát, amikor már jól formázható, gömböket gyúrok belőle. (Lehet nyomózsákot is használni.)
Formázás után legalább egy éjszakára a hűtőben pihentetjük őket.
Ha megszilárdultak, temperált csokiba mártjuk és szilikonos sütőpapírra helyezzük őket. Szilárdulás előtt szorhatunk rá kakaóport. 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s