Gâteau des Rois, avagy a Királyi Torta


Igaz, egyre kisebb a vallási ünnepek jelentősége mindennapjainkban, az évszázadok során kialakult szokások és azok utóélete velünk maradt, hitünktől függetlenül. Nem is gondolnánk, mennyire.  A Húsvétot és a Karácsonyonyt kivéve, amik családi ünnepekké szűkültek sokunk életében, nem keressük kúlturális örökségünk gyöketreit. Pedig néha, egy szakácskönyv is elég lenne. 

Kezdjük az elején.

Vízkereszt, vagy másnéven Epifánia a keresztény egyházak első ünnepe az újévben. Valójában három evangéliumi eseményt foglal magába ez az egyetlen nap.
Elsőként a napkeleti bölcsek eljövetelét, akik mint tudjuk, felkerekedtek, hogy megkeressék a zsidók királyát és vittek minden jót magukkal. A görög epiphaneia (jelenés, megjelenés) szóból ered a dátum másik elnevezése, ami a kánai mennyegzőn történt csodatételre utal, ekkor Jézus a vizet, borrá változtatta. A Vízkereszt harmadik evangéliumi története szerint, Jézus, a születését követő harmincadik esztendőben, ezen a napon ment el a Jordán folyóhoz, hogy ott  megkeresztelkedjen. 

Számos hagyomány és szokás köthető ide, kezdve a házak szentelésétől, amit magam is láttam vidéki házak ajtaján, sőt még Bajorroszágban is, de nem tudtam, mire véljem a fehér krétával feljegyzett G+M+B képletet egy kereszttel megtoldva. 
Néhány családban még mindig ezen a napon bontják le a karácsonyfát és a farsangi időszak hivatalos kezdete szintén január 6-tól számítandó.

A lényeg pedig most jön, a mediterrán országok különös, de nagyon okos módon vitték át a mindennapokba a bölcsek látogatásának tiszteletét: sütnek. Mégpedig egy játékkal egybekötve. A torta  tésztájába a történelmi időkben babot helyeztek, majd ezt bizonyos helyeken felváltották a porcelán figurák, míg máshol mai napig “fava” kerül a süti belsejébe. És mi a szerpe ennek az apróságnak belül? Az eredete nagyon homályos és a földrajzi elkülönülés ennek értelmezését is legalább olyan széles skálán mozgatta, mint az ízesítést. 

Dél-Franciaország, Katalónia: (Tortell) Kör alakú, marcipán krémmel töltött sütemény. Görögország és Ciprus: (Vasilopita) Az újévi kenyér, amiben szerencsét hozó érmét rejtenek el. A balkáni területeken hasonló formákkal lehet találkozni, bár ott sokkal szabadabb a megjelenési forma. Sok esetben újév napján kerül az asztalra.

Spanyolországban és Dél-Amerika: (Rosca de reyes) Szintén a koronát formázó kerek tortáról van szó. Néhány helyen még él a bab hagyománya, de a figurák használata sem ritka. A franciákkal ellentétben, ők babát helyeznek el benne, ezzel utalva Herodesre. Ízesítése változó, a kandírozott gyümölcsök itt is jelen vannak.

Porugália: (Bolo Rei) Tartják magukat a bab elrejtéséhez, akié a bab, az fizeti jövőre a sütit, általában kandírozott gyümölcsökkel készül.


Észak-Franciaország, Libanon, Svájc: (Gâteau des Rois) Leveles tésztából készült, kerek sütemény, amit frangipán krémmel töltenek meg. Az 1870-es évektől porcelán figurák váltották a babszemeket, amiket azóta műanyagra cseréltek. 
A gyerekek szórakoztatására korona kerül a torta tetejére, aki megkapja a figurát, elnyeri a koronát is és Ő lesz a nap királya. Mára nagy ipar épült e köré a hagyomány köré Észak-Franciaországban. Megrendelésre bármilyen figurát elrejtenek a krémbe, legyen szó mesehősről, filmsztárról, énekesről. 
A frangipános krém és a vajas tészta nagyon meggyőzően hangzik. Az eredeti recepten egy egészen keveset változtattam, fagyasztott cseresznyét raktam bele, a bábu helyett, de nem egyet, jó sokat.
A lépések sokkal egyszerűbbek, mint amilyennek tünnek. Találtam egy videót, amin nagyon világosan nyomonkövethetők a munkafolyamatok. 

Tészta: 
(Ez komolyabb előkészületet igényel, mivel 2 nappal a sütés előtt neki kell állni az tészta begyúrásának. Ezzel együtt is megéri. Ha már hozzálátunk hajtogatott tészta készítésnek, érdemes nagyobb mennyiségben gondolkodni. A maradékot 2-3 hónapig tárolhatjuk a mélyhűtőben és használat előtt a hűtőben egy éjszaka alatt kienged.)

 • 420g liszt
 • 185g jéghideg víz
 • 2 csipet só
 • 2 csipet cukor
 • 70g sózatlan vaj, megolvasztva és újra lehűtve
 • 425g vaj, puha, de hideg

Vagy 500g készen vásárolható levelestészta.


Krém:

Két alapkrémet kell elkészíteni, amiket töltés előtt keverünk össze.

Vaníliás krém:

 • 3 tojás sárgája
 • 240ml tej
 • 1 evőkanál cukor
 • 3 evőkanál liszt
 • 1 teáskanál vanília kivonat

Mandula massza:

 • 100g mandulapor
 • 3 tojás
 • 30g vaj
 • 2 evőkanál cukor
 • 3 evőkanál liszt150g fagyasztott cseresznye

1 tojás a kenéshez

Elkészítés


Sütés előtt két nappal elkezdjük a tészta összeállítását.

  A lisztet egy keverőtálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót, cukrot, olvasztott vajat és elkezdjük keverni. A vizet lassan adagoljuk hozzá, liszttől függően, különböző mennyiségre lehet szükség. 

  Tésztát gyúrúnk belőle. Négyzet alalkúra formázzuk, fóliába csomagoljuk és 10-12órára a hűtőbe tesszik.
  A vajat két fólia közé rakjuk és téglalap alakúra nyújjuk, ha szükséges, sodrofával ütögessük meg, hogy megpuhuljon, de semmi esetre se melegítsük a vajat. 

  A tésztát elővesszük a hűtőből és négy fülecskét nyújtunk a négyzet oldalaira. Hasonlóan kell kinéznie mint egy négylevelű lóherének. Majd a vajat beletesszük a tészta közepébe és a leveleket ráhajtjuk, alaposan becsomagoljuk. 
  30 x 40 cm-es téglalapot nyújtunk a csomagból. Laza mozdlatokkal dolgozzunk, ügyeljünk rá, nehogy kiszakadjon a tészta. Fóliával letakarva a hűtőben pihentetjük. 2 órán keresztül.

  Ez után következik a tészta nyújtása és hajtogatása. Első körben háromszor olyan hosszúra nyújtjuk, mint szélesre, vagyis 30×120 cm-es tésztát kapunk. Képzeletben elharmadoljuk a tésztát és a választóvonalak mentén behajtogatjuk, hasonlóan, mint egy levelet. 2 órára a hűtőbe pihentetjük.

  Ezt a lépést ötször kell megismételni, minden hajtogatás között 1-2órás hűtéssel. Amikor elkezdjük nyújtani a tészát, ügyeljünk arra, hogy a nyitott oldalak nekünk balra, illetve jobbra helyezkedjenek el.
  Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy megfelelően beliszteztük a nyújtófelületet.
  Az utolsó nyújtás után tegyük a tésztát 12órára a hűtőbe.

  A sütés napján készítsük el a krémet.
  A tejet felforraljuk egy lábasban, közben a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliakivonattal és hozzáadjuk a lisztet. Folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a tejet, alaposan összekeverjük és visszaöntjük a krémet a lábasba.Tovább  keverjük és főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Ha elkészült a krém, kihűtjük.
  A mandulát, a vajat, cukrot alaposan összekeverjük egy keverőtálban, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és legvégén a lisztet.
  Ehhez a masszához adjuk a kihűlt vaníliás alapkrémet.

  A sütőt előmelegítjük 200°C-ra és egy sütőlapora sütőpapírt helyezünk.
  Elővesszük a tésztát és alaposan belisztezett felületen két darab 25cm-es átmérőjű kört nyújtunk belőle.
  Az egyiknek a közepére helyezzük rá a frangipán krémet úgy, hogy hagyjunk szabadon körülötte 4-5cm es szegélyt.
  A cseresznyét egyenletesen helyezzük el a krémen.
  A szabadon hagyott szegélyt kenjük be a felvert tojással, majd a másik tésztalapot helyezzük a tetejére és illesszük össze a széleket.
  A tetejét kenjük meg tojással és 25 percig süssük az előmelegített sütőben.
  Advertisement

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s