Diós csokoládétorta


A Guardian Dan Lepardja nemes egyszerűséggel diós süteményként emlegeti ezt a hihetetlenül tömény, minden egyes szeletével súlyos lelkiismeretfúrdalást keltő csokoládés desszertet. Gondolkodtam, de ötletem sincs, hogy mi az a könnyű fogás, ami után az ember tiszta szívvel meg merne enni ebből egy emberes szeletet. Igaz, ha nem tudja, hogy mi van benne, akkor más a helyzet. 
Tudom, ez nem egy jól sikerült ajánlás, de félreértés ne essék, én imádtam. Nagyon hasonlít egy jól sikerült brownie-hoz, de a mascarpone miatt inkább egy sajttortára emlékeztet. 
Elkezdtem nyugtatni magam. Rengeteg fekete csokoládé van benne, ami ugye egészséges. Kicsit elbizonytalanodtam, amikor végigolvastam mi mindenre jó a csokoládé. Gyógynövénytan előadásaim jutottak eszembe: olyan nincs, hogy valami mindenre csodaszer, azzal valami baj van. És láss csodát egy előadás alkalmával előkerült a kamilla. Na, az tényleg mindenre használható, egy szabályt erősítő kivétel. Ezek szerint kakaó téren is van remény.
 Csupa jó hír, egyik jobb mint a másik. Egy német vizsgálat, közel 20000 vizsgált személy eredményeit  feldolgozva azt találta, hogy naponta átlagosan 7.5g csokoládé fogyasztása 39%-al csökkentette a szívinfarktus kockázatát annak a kontroll csoportnak az eredményeivel szemben, akik csupan 1,7g-ot vagy annál kevesebbet ettek belőle. 
(Ebben a sütiben van 200g feketecsoki, számoljunk 18 szelettel, ami azt jelenti, hogy körülbelül 11g csokoládé jut minden szeletre és a kakaóporral még nem is számoltunk.)
Az amerikai  Primary Health Care Research Evaluation & Development program szakemberei szerint egy kis darab csokoladé jótékony hatása felér 30 percnyi mozgással. Ezt persze nem értem pontosan, vagyis lehet, hogy értem, de ezt nagyon veszélyes szélesebb körben hírdetni, félő, hogy félreértik. Szintén a magas kakaó tartalmú csokoládék jótékony hatását bizonyították a spanyol  Élemiszer és Táplálkozástudományi Intézet (Technology Institute of Food and Nutrition) munkatársai. A patkányokon és egereken végzett kísérletek szerint a csokoládéban lévő polifenolok megakadályozzák, hogy az ismerten bélrákot okozó anyagok valóban tumoros elváltozásokat eredményezzenek a bélrendszer érintett szakaszán.
Minden vizsgálat hangsúlyozza, hogy legyünk mértéktartóak és kitartóak!


200g feketecsoki
100g fehércsoki
200g dió
100g cukor
4 tojás
25g kakaópor
250g mascarpone

  • A sütőt 140°C-ra előmelegítem, egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelek.
  • A csokoládékat vívgőz felett felolvasztom majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
  • A diót robotgéppel ledarálom, hozzáadom a cukrot és a kakaóport.
  • A mascarponét a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a diós keveréket és végül az olvasztott csokoládét.
  • Egy órán át sütöm.Forrás:
Édesem

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s