Mézeskalács koszorú


Sajnos nem találtam elérhető közelségben koszorú alapot, így mézeskalácsból formáltam meg az idei adventi koszorút. 
Mérnöki pontossággal terveztem meg, de a kivitelezésnél a féktelen próbálkozási kedv más irányba vitt, így meglehetősen gyermeteg lett a végeredmény. A díszítéssel próbáltam kompenzálni.
A recepttel kapcsolatban bajban voltam, nagyon régen gyúrtam be mézestésztát és természetesen ötletem sem volt, hogy akkor milyen arányokat használtam.
Most Limara receptjéből indultam ki, de nem raktam bele cukrot. Ennek az volt az oka, hogy úgy terveztem, kizárólag díszként fog üzemelni minden darab. Az írokából viszont nem mertem kispórolni egy grammot sem, ennek meg is lett az eredménye, remekül kezelhető, gyorsan száradó masszát kaptam.
Tészta:

200g méz
150g vaj
3 egész tojás
1 tk. szódabikarbóna
750g liszt
szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, citomhéj

Íroka:

1 tojásfehérje
200g porcukor

A vajat és a mézet elkezdem melegíteni, egészen addig tartom a tűzön, amíg a vaj el nem olvad.
A tojásokat elkeverem a fűszerekkel, a lisztet pedig a szódabikarbónával. Majd a kettőt összeöntöm, elkezdem összedolgozni és hozzáadom a vajas mézet is. Ragacsos tésztát kapok, amit körülbelül egy órán keresztül pihentetek szobahőmérsékleten.
Lisztezett felületen kinyújtom a tésztát és a mintának megfelelő formákat kivágom. A gyertyának, vagy mécsesnek szánt helyet még sütés előtt alaposan megformázom és amikor kisült, azonnal belepróbálom, hogy még képlékeny állapotában lehessen kijavítani a hibákat.
160°C sütőben 10 percig sütöm.

Hagyom teljesen kihűlni, csak másnap díszítem.

A tojásfehérjét elkezdem verni és kanalanként hozzáadagolom a porcukrot. A kemény habot habzsákba töltöm és feldíszítem a koszorút.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s