Macaron citromkrémmel


Ígértem egy bejegyzést macaron ámokfutásomról. Akkor még azt reméltem, tanulásigörbém felfelő ívelő pályán fog mozogni, tévedtem, be kell lássam. Második probálkozásra olyan értelmetlen eredmény várt a sütőben, hogy csalódottságomnak csak múlni nem akaró röhögéssel tudtam hangot adni.
Még soha nem láttam ilyet. A tészta szép lett, hagytam fél ótát pihenni a halmocskákat, hogy elterüljenek, egészen pofásak is lettek. De a sütőben történt valami. Felfújt félgöbböket kaptam, felemelve látható volt, hogy teljesen üresek, az aljuk nagyon vékony volt, ha egyáltalán volt valaha. Tehát mentek a kukába. Gondolkodtam a problémán és arra a következtetésre jutottam, hogy a hőmérséklet lehetett az oka a sikertelenségnek. Valószínűleg túl meleg volt a sütőben, ezért elkezdtek felfújódni, ahelyett, hogy szépen száradtak volna.
Az első próbálkozásra sem vagyok büszke, de a második kísérlet ráébresztett azok rejtett szépségeire. Példának okáért, finomak, a kérgük roppanós míg belül kicsit krémesek és van talpuk. Rondácskák, de szerethetők.
A krém talán említésre méltó.
Illetve itt találtam egy bejegyzést az Angliában legnépszerűbb gasztroblog írok csokoládés macaron recepjeinek összehasonlításáról. Pierre Hermé könyvében lehet a titok, de ez sajnos még nem része könyvtáramnak.

Lemon curd tejszínhabbal (20-25 macaron betöltéséhez):

  • 2 közepes méretű citrom leve és reszelt héja
  • 2 tojás sárgája
  • 1,5 evk. cukor
  • 1 evőknál vaj
  • 100 ml tejszín

A citromok levét és héját egy lábasban elkezdem forralni, míg a tojások sárgáját világos habbá verem a cukorral. Amint felfort a citromlé, lassan hozzácsorgatom a tojáskrémhez, amit folyamatosan keverek.
Visszaöntöm a masszát a lábasba és sűrűsödésig főzöm. Kicsit hagyom hűlni és hozzákeverem a vajat.
A tejszín felverem és a citromkémhez keverem.

Saját gyermekeim

Tökéletesek, nem az én konyhám gyümölcsei…
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s